KEMÉNYÍTÉS!

 KEMÉNYÍTÉS

 Búzakeményítős keményítés.

Egy púpozott evőkanál porhoz 2,5 dl vizet ír.
 Egy kevés vízbe csomómentesre keverem a port.
Amikor forr a víz, beleöntöm a keményítős vizet és még kis ideig kavarom. Jól besűrűsödik.
Hagyom kéz melegre hűlni és belenyomkodom a kalapot. Álljon benne kb 20 percig, hogy jól beszívja magába.


Cukros keményítés.

3 kanál víz 3 kanál cukor ezt felfőzzük nem forraljuk csak forrás pontig tartsuk tűzön,mert ha sokat forraljuk száradás után kivetődik a cukor. Én szoktam tenni még bele egy kanál étkezési keményítőt is de elhagyható.

Vízüveg

Háztartási boltokba kapható 1 literes kivitelbe is nem drága kesztyűvel kell bánni vele. Én karácsonyi gömbökhöz használom. Udvaron szoktam csinálni ,bele öntöm egy dunsztos üvegbe a vízüveget és a gömböket csak bele mártom szárítóra csíptetem lecsöpög és utána be lehet vinni. Persze bármilyen darabhoz használhatod de azt tudni kell,hogy ezt később nem lehet kimosni és újra keményíteni mint az előzőket.

És vannak különböző folyékony keményítők amiket én töményen ajánlom használni ha keményre akarjátok. Terítőkhöz hígítva.